Sara Borgegård Älgå, smycken
& Ulla Forsell, glas

26 mars — 10 april 2022

Sara Borgegård Älgå, smyckeskonstnär från Stockholm, är utbildad vid Konstfack 2002–2007. Sara har sedan dess haft en lång rad separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar över stora delar av världen. Några exempel är Hudson, USA, Köpenhamn, Helsingfors, Venedig, Edinburgh, London och många andra. Senast var det Georgia, USA.

Konstnären är bl a representerad på Röhsska museet och Nationalmuseum i Stockholm. Sara Borgegård Älgås smycken är ofta tillverkade av järn och lackade i lätta pastellfärger. Konstnären säger om sin konst:

”Genom volym både i form och färg vill jag förstärka mötet och relationen mellan kropp och smycke. Jag söker också efter en sorts monumentalitet i det mindre formatet och en känsla av något vi känner igen. Ofta låter jag textila element bära och hålla upp former av järn och trä, i en sorts lek kring det sköra och det starka. Den färgade ytan täcker järnet som en hud. Den både döljer och förhöjer. I den avskavda färgen vill jag nå en livfull linje, likt kolteckningens, och en känsla av både omsorg och förfluten tid.”

Ulla Forsell utbildades under åren 1966–1973 på Konstfack och på Orrefors glasskola och har sen många år egen hytta på Söder i Stockholm. Ulla är representerad på Röhsska Museet i Göteborg, på Nationalmuseum i Stockholm, på Corning Museum of Glass i USA, på Hokkaido Museum of Modern Art i Japan, på Victora & Albert Museum i London, på Museum fur Kunst und Gewerbe i Hamburg m fl

Ulla Forsell, som nu återkommer till Galleri Anna H, säger om sin konst:

”Glas är skimrande färg, poesi, lek och lust, speglingar och mystik. Gammalt fönsterglas har inspirerat och nu blå- ser jag eget planglas. Speglade glasskivor, vackra skärvor och spillbitar blir till väggar. Att packa glas, stapla och pussla lådor på pall eller pirra har inspirerat mig till en väggserie med namnet ’På hjul’.

Att blåsa glas inbjuder till lek. När pandemin bröt ut och jag var isolerad på verkstaden började olika tankar om detta virus ta form och blev till små skulpturer. Det blev en blandning av insekt, leksak och maskin som alla hade hjul. Det blev hjälpare på hjul. Hotet förvandlades till lek. Så uppstod The Corona Collection I–III”.

  • Vernissage: lör 26 mars 13—16
    Utställningen pågår 26 mars—10 april
  • Ordinarie öppettider: ons—tors: 13—17, fre—sön: 12–15 (Mån—tis: stängt)
  • Adress: Aschebergsgatan 19 (se kartlänk)
  • Telefon: 0709-401520
  • Mejl: susanne.wiel@gmail.com
Från vänster: Ulla Forsell, “På hjul ııı”– 28.000 kr, Sara Borgegård Älgå “Brick, orange” – 11.000 kr, “Brick, lila” – 11.000 kr, Ulla Forsell, “På hjul ıı”– 28.000 kr, Ulla Forsell, “På hjul ı”– 28.000 kr.
Ulla Forsell, “Korrugerat glas, orange”– 5.000 kr. Sara Borgegård Älgå “Scale, gul” – 15.000 kr.
Sara Borgegård Älgå “Scale, gul” – 15.000 kr.
Sara Borgegård Älgå “Brick, röd” – 11.000 kr.
Ulla Forsell, “Tåg” (6 st) – 25.000 kr/st.
Ulla Forsell, “Tåg” (litet för vägg) – 9.500 kr.
Ulla Forsell, “Tåg” (6st) – 25.000 kr/st.
Ulla Forsell, “Spegling” – 30.000 kr.
Ulla Forsell, “Lampett” – 5.000 kr.
Ulla Forsell, “Lampett” – 5.000 kr.
Ulla Forsell, “Korrugerat glas, brun”– 5.000 kr.

Sara Borgegård Älgå i sin verkstad.
Ulla Forsell i sin verkstad.

Fler utställningar