Om galleriet

Est. 1996
Galleri Anna H utformar utställningar som utmanar idén om vad en utställning kan vara. Vi sätter mötet mellan uttrycken i centrum för att skräddarsy spännande utställningar och tar hjälp av vårt stora nätverk av konstnärer och konsthantverkare för att leverera upplevelser långt utöver det förväntade.

Hos oss visas noggrant handplockade verk inom glas, keramik, smycke, skulptur, textil och måleri. Det viktigaste är att uttrycket är spännande och kvalitén hög. Vi samarbetar med konstnärer och konsthantverkare från hela landet – både etablerade och mindre kända med stor potential får ta plats.

Galleri Anna H har funnits i Bovallstrand i norra Bohuslän sedan 1996. Hösten 2001 öppnade galleriet också för den göteborgska konstpubliken.

Utställningar som inte bara uppmärksammats av en allt större publik utan också av pressen. Mitt på Aschebergsgatan i Göteborg hittar du Galleri Anna H.

Intervju med gallerist Susanne Wiel

En av många sommarutställningar.

Hur kom det sig att du startade Galleri Anna H?

Vi hade ett hus i Bovallstrand med väldigt lämpliga lokaler. Jag hade ganska länge haft en tanke om att öppna ett galleri med tonvikt på kvinnliga konstnärer för det saknades. Så det ena gav det andra. Efter några år flyttade galleriet till nuvarande mer centrala läge nere vid torget och hamnen.

Bara några år senare öppnade jag ett galleri – på försök – i min egen ateljé i stadsdelen Jakobsdal i Göteborg. En julutställning. Och det gick bra. Sen rullade det på. Efter några år sa inte minst kunderna att jag borde flytta till mer centralt läge. Så blev. Och på Aschebergsgatan ligger galleriet fortfarande.

Var kommer namnet ifrån, vem är Anna H?

Huset hade tidigare varit ortens Post och telegraf och det var just i dom lokalerna som jag inredde galleriet. Och mångårig föreståndare var Anna Henriksson som också bodde i huset fram till sin död. Och hon visade sig ha varit en inte oäven amatörmålare. Så det gav sig nästan själv.

Hur många konstnärer har ställt ut genom åren?

Väldigt många. När jag tittar baklänges känns det nästan som oändligt många. I Bovallstrand har jag alltid haft samlingsutställningar medan det varit mest separatutställningar i Göteborg. Det har alltid varit en stor variation i uttryck. Jag har alltid strävat efter att lyfta fram kvinnliga konstnärer och konsthantverk. Glas, keramik, textil är viktiga uttryck.

Hur ser framtiden ut för galleriet?

Ljus skulle jag säga. Det är många konstnärer som jag vill visa igen och många som jag vill visa för första gången. Jag har alltid vinnlagt mig om hög kvalitet, det bästa. Jag tycker fortfarande att det är väldigt spännande. Det hänger nog ihop med att jag själv är konstnär och bildmänniska och alltid varit intresserad av form och rumsgestaltning. Varje utställning är både en utmaning och en glädje att få bygga.

Hur skulle drömutställningen vara?

Jag tycker att jag har drömutställningar nästan hela tiden så kan jag bara fortsätta är jag mer än nöjd.

Det var här allt startade – i Bovallstrand.
Det var här allt startade – i Bovallstrand.